TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (2024)

TradingView: de ULTIEME handleiding! Als beginnende of ervaren crypto trader ben je natuurlijk op zoek naar de allerbeste ondersteuning die je maar kunt krijgen. En wanneer je jezelf en je crypto trading serieus neemt, kun je simpelweg niet aan technische analyses ontkomen. Een technische analyse geeft namelijk focus, rust en helpt je bij het opzetten van je eigen crypto trading strategie.

Een succesvolle crypto trading strategie zorgt ervoor dat je af stapt van geluk en van pech en dat je je veel meer richt op een duurzame aanpak die je gaat helpen om een succesvolle crypto trader te worden. In het artikel van vandaag vertellen we je meer over de begrippen crypto trading, technische analyse, support & resistance, trends en nog veel meer belangrijke items.

En waar komt dit dan allemaal samen? Je raadt het al: in TradingView! TradingView is jouw hoop in bange dagen. Jouw luwte in de storm. Je lichtpunt in het donker. Zonder TradingView geen technische analyse. Zonder technische analyse geen trading strategie. Zonder trading strategie geen focus en plan. En zonder focus en plan geen (duurzaam) succes in crypto trading.

Je ziet het, alles is nauwlettend met elkaar verbonden. En daarom – om jou op weg te helpen – deze ultieme handleiding over TradingView en wat tipjes van de sluier met betrekking tot crypto trading.

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van TradingView. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Wanneer je wilt gaan handelen, zul je te maken krijgen met prijzen die stijgen en prijzen die dalen. Maar hoe ontstaan deze koerswijzigingen nou precies? Via onderstaande video krijg je meer inzicht in vraag en aanbod en in de impact daarvan op de economie en daarmee, indirect, op beurskoersen. Dit inzicht helpt je om een steviger fundament te krijgen voor het moment waarop je besluit om crypto trading in te stappen.

Wat je vandaag zult leren

Wat is Crypto trading eigenlijk?

Het is zover! Na lang wikken en wegen heb je de stap gezet. Je hebt je eerste Bitcoin gekocht! Of nou ja, misschien een stukje van een Bitcoin. Je kunt er vervolgens verschillende dingen mee doen.

Eén van de opties die je hebt is om er helemaal niks mee te doen. Je kunt het namelijk simpel op een paper wallet, software wallet of hardware wallet plaatsen en vervolgens afwachten wat er gebeurt. Je Bitcoin wordt misschien vanzelf wel meer waard. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook waard zijn. De prijs van cryptocurrency’s (waaronder dus Bitcoin) kunnen stevig veranderen.

Een andere optie is dat je je crypto gebruikt om betalingen mee uit te voeren. Er zijn in toenemende mate webshops beschikbaar waar je met Bitcoin (of altcoins zoals Litecoin of Ripple) kunt betalen. Zodra je in bezit bent van Bitcoin, heb je voor jezelf dus ook de mogelijkheid om hiermee betalingen te verrichten.

De laatste – en misschien wel de meest leuke en spannende – optie is dat je met je cryptocurrency’s kunt gaan handelen. Deze handel in cryptocurrency’s wordt dan ook crypto trading genoemd. Het doel van crypto trading is om crypto op een goed moment te kopen (wanneer de koers laag staat) en deze weer te verkopen op het moment dat de koers een toppunt bereikt heeft. Door hier succesvol in te zijn kun je schoftig rijk worden. Maar, wanneer je dit niet goed aanpakt loop je net zo hard het risico om (een deel van) je inzet te verliezen.

De manier om van een amateur te veranderen in een professional, is om bij crypto trading gebruik te maken van technische analyse. Wat technische analyse is? Nou, dit…

Wat is ‘Technische Analyse’(TA)?

Technische Analyse – ook dikwijls afgekort als TA – is het analyseren van historische koersen in een poging om op basis daarvan te voorspellen wat een toekomstige koers zal gaan doen. Dat klinkt misschien een beetje als koffiedik kijken – en soms is dat het ook – maar in de praktijk is er een fors onderscheid te zien tussen crypto traders die wel gebruik maken van technische analyse en de crypto traders die dit niet doen. De eerste groep is significant succesvoller dan de groep die ‘in het duister tast’.

Technische analyse draait voor een heel groot gedeelte om trends. Dat koersen kunnen stijgen en dalen is inmiddels bekend, maar zelfs de stijgingen en dalingen gebeuren meestal via bepaalde trends. Wanneer je deze trends kunt herkennen, kun je hier van tevoren op inspelen door je crypto in te kopen of te verkopen, voordat een trend zal veranderen.

Het mag duidelijk zijn dat als je succesvol kunt voorspellen wanneer een koers gaat stijgen (en je dus lekker inkoopt) en succesvol kunt voorspellen wanneer een koers gaat dalen (en je alles verkoopt) je binnen aanzienlijke tijd hier enorm van kunt profiteren. Het is niet voor niets dat mensen die op langere termijn succesvolle traders zijn, praktisch allemaal gebruik maken van diepgaande technische analyses.

Dat wil niet zeggen dat je zonder technische analyses niet schoftig rijk kunt worden. Iedereen heeft wel eens een keer enorm veel mazzel bij een trade. Maar geluk is zelden een duurzame oplossing en het is vaak wachten tot het geluk een keertje ophoudt. Wil je jezelf verzekeren van een duurzame trading strategie? Dan ontkom je niet aan technische analyses. En waar doe je dan zo’n technische analyse? Op een platform als TradingView!

Wat is TradingView dan voor iets?

Het is tijd voor het echte werk! Na de introductie storten we ons op TradingView. TradingView is een online tooling die uitermate geschikt is voor het uitvoeren van technische analyses. Wanneer je voor de eerste keer een blik werpt op de website van TradingView dan zal het opvallen dat er meteen heel veel cijfertjes te zien vallen aan de bovenkant.

Alles flikkert, springt in rode en groene kleurtjes over je scherm. Maar geen paniek, dit hoort zo! 😉 De getoonde cijfers gaan (afhankelijk van je instellingen) waarschijnlijk voornamelijk over beurzen zoals S&P 500, NASDAQ, goudprijs, olieprijs, et cetera. Niet iets waar je als crypto trader nou onmiddelijk van je stoel van glijdt.

Maar nog altijd geen reden voor onrust, het gaat helemaal goed komen. TradingView wordt namelijk gebruikt voor veel meer dan cryptocurrency’s. Het is namelijk een allround tool waarbij traders in elke markt over de hele wereld dankbaar gebruik maken van TradingView als technische analyse.

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (1)

TradingView biedt een uitgebreid scala aan informatie, inzichten, historische data, video’s en wat je allemaal maar kunt verzinnen wat een platform kan bieden aan ondersteuning om zelf een ultieme crypto trading strategie te bouwen. De meest prominente onderdelen van TradingView (naar onze mening) zijn Ideas, Markets en Charts. We belichten ze even kort in het volgende onderdeel.

Wat kun je allemaal met TradingView?

Op het moment dat je TradingView opent, zal de ‘meta title’ van TradingView worden getoond. Deze luidt als volgt:

“Free Stock Charts, Stock Quotes and Trade Ideas — TradingView”

Dit is precies wat je met TradingView kunt doen. TradingView is met name gericht op informatievoorziening rondom handels, beurskoersen en gratis (!!) grafieken over ontelbare koersen waarmee je technische analyses kunt uitvoeren. We zetten even kort de onderdelen Ideas, Markets en Charts onder elkaar. Maar voordat we dat doen, bekijk eerst deze video eens om wat meer gevoel te krijgen bij de verschillende opties die TradingView te bieden heeft.

Ideas

Op TradingView Ideas kom je de kwalitatieve informatie op het gebied van content tegen. Experts in hun vakgebied vertellen de laatste nieuwtjes, trends en ideeën die zij hebben bij marktontwikkelingen op meta-, macro- en micro-niveau. Er is een Ideas-segment voor verschillende markten.

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (2)

De volgende marktsegmenten zijn in Ideas beschikbaar:

  • Cryptocurrency’s
  • Currencies (fiat)
  • Stocks (Aandelen)
  • Indices (Indexen)
  • Futures
  • Bonds (Obligaties)
  • CFDs

Voor jullie is het gedeelte over de Cryptocurrency Ideas waarschijnlijk het meest relevant om eens even door te nemen.

Markets

Markets is het onderdeel waar TradingView de marktontwikkelingen op productniveau bijhoudt. De gaat natuurlijk over alle verschillende type aandelen, obligaties, grondstoffen (zoals olie, zilver en goud), maar (uiteraard) ook cryptocurrency’s!

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (3)

Wanneer je op het gedeelte van de Cryptocurrency Market kijkt, zie je daar meer dan 200 verschillende cryptocurrency’s, met daarin alle statistische data die je je maar kunt voorstellen. Niet alleen zie je zaken als market caps, trading volumes en trends voorbij komen, maar kun je ook nog eens doorklikken op zaken als ‘performance’, ‘Oscillators’ en ‘Trends’. Maar het is klaar met het gelummel en passief achterover hangen. Het is tijd om zelf in actie te komen. Het is tijd… voor Charts…!

Charts

Charts is het gedeelte waar je (eindelijk!) kunt beginnen met je eigen technische analyse! Het is dé plek waar alle koersen van alle cryptocurrency’s terug te vinden zijn. En niet alleen cryptocurrency’s. Ook alle indexen, obligaties, aandelen, grondstoffen en overige koersen vindt je terug onder Charts.

Daarnaast vindt je niet alleen de huidige koers (van bijvoorbeeld Bitcoin) terug, maar krijg je ook nog eens de optie tussen talloze ‘trading pairs’, waar je uit kunt kiezen. Je hebt niet alleen de optie uit BTCUSD (de prijs van Bitcoin ten aanzien van de Amerikaanse dollar), maar bijvoorbeeld ook:

  • De prijs van Bitcoin ten aanzien van de Euro (BTCEUR)
  • De prijs van Bitcoin ten aanzien van de US Dollar Coin (BTCUSDC)
  • De prijs van Bitcoin ten aanzien van de Russische Roebel (BTCRUB)
  • En nog talloze andere varianten

Je hebt bij Charts de mogelijkheid om te kiezen uit honderden cryptocurrency’s en duizenden pairs en kunt hierin koersen terugzien van de laatste dag, week, maand, half jaar, jaar, 5 jaar of ‘all time’. Maar laten we eerst eens even beginnen met het instellen van TradingView, zodat het allemaal een beetje overzichtelijk en duidelijk voor je wordt.

De instellingen van TradingView

De eerste keer dat je TradingView Charts opent, raak je misschien wat overdonderd door de vele optische prikkels. Er flikkert van alles, er staan ontelbaar veel getallen, lijntjes en knopjes. Zeker voor een eerste keer kan dat enorm overweldigend zijn.

Laten we je alvast gerust stellen: over een paar dagen of weken zul je het scherm kunnen lezen alsof je naar een boodschappenlijstje kijkt. Het helpt overigens wel om het allemaal even in te stellen op een manier die voor jezelf prettig werkt. We nemen je even mee in de instellingen die we zelf gebruiken, maar beseffen ons ook terdege dat voorkeursinstellingen heel erg subjectief zijn en voor elke trader (sterk) kunnen verschillen.

Wanneer je TradingView Charts voor de eerste keer opent, ziet het er waarschijnlijk ongeveer zo uit:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (4)

Uiteindelijk gaan we er – voor nu in ieder geval – zoiets van maken:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (5)

De kans is vrij groot dat TradingView opent met de koers van ‘AAPL’, oftewel: Apple. Wanneer je van plan bent om hardcore te gaan investeren in Apple, kan dit natuurlijk de juiste keus zijn, maar we gaan ervanuit dat je op zoek bent naar een andere koers. Linksbovenin kun je op de letters AAPL klikken en kun je opgeven welke koers (en pairs) je wilt zien. We kiezen voor nu even voor de meest logische standaard: BTCUSD.

Candles

Het instellen van de grafische settings begint met het selecteren van ‘Candles’ in plaats van een grafieklijntje. Een candle geeft namelijk een veel transparanter beeld van de ontwikkeling, maar ook van de minimale en maximale prijzen tijdens een timeframe. Je selecteert de ‘Candles’ eenvoudig bovenin:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (6)

Color Theme

Wanneer je er behoefte aan hebt, kun je de achtergrondkleur aanpassen naar een lichte of een donkere variant. Dit doe je door met je rechtermuisknop te klikken op de chart en te klikken op ‘Color Theme’. Hier kun je kiezen voor ‘Light’ of ‘Dark’.

Settings & Appearance

Door met je rechtermuisknop te klikken op de chart en onderin voor ‘Settings” te kiezen, opent er een scherm met instellingen. Op de tab ‘Appearance’ vind je de kleuren van je achtergrond en die van de grid lines. Klik op de kleuren van beide grid lines en zet de opacity (onderin) helemaal op 0%. Je zult zien dat de grid lines nu verdwenen zijn. Dit geeft direct een ‘rustiger’ beeld af.

Favoriete ‘tools’ instellen

Verder is van belang dat je een aantal opties die je vaker zult gebruiken toevoegt als favoriet en is het handig om het magneetje in je linker-sidebar te activeren. Zelf maken we gebruik van deze favorieten:

  • Trend line
  • Horizontal line
  • Horizontal ray
  • Rectangle
  • Long position
  • Price Range

Je kunt je favorieten instellen door in de linker-sidebar te klikken op het kleine pijltje naast de menu-optie en om vervolgens de juiste optie te kiezen en daarbij het favorieten-sterretje rechts ervan te activeren:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (7)

Heb je ze alle zes kunnen vinden? Mooi! Dan kun je aan de slag met het bouwen van je eigen charts!

Tradingview gebruiken als een eindbaas

Nu het fundament gelegd is voor het daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken van TradingView, kun je eindelijk aan de slag met je technische analyse. Het fijne van TradingView is overigens dat de instellingen die je net zo bloedig hebt ingesteld, bewaard bijven bij een volgend bezoek. Het betreft dus een eenmalige tijdsinvestering die je zojuist hebt gedaan en je hoeft dit dus niet elke keer opnieuw te doen.

Met dat positieve nieuws in je zak, gaan we ons richten op het ‘bouwen’ van je eigen charts. Met het bouwen van je eigen charts bedoelen we het analyseren van de koers van een cryptocurrency en op basis daarvan bepalen welke support en resistancelevels je kunt ontdekken die je in je strategie mee kunt nemen.

We stellen de grafiek even in op een candle van een week. Dit stel je eenvoudig in om rechts van de ‘BTCUSD’ de ticker op ‘1 week’ te zetten. Je kunt vervolgens door te scrollen het tijdsvenster (de periode die je bekijkt) groter of kleiner maken. Je scherm ziet er dan ongeveer zo uit:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (8)

Supportlijnen en resistance lijnen trekken

Wanneer je naar een koers kijkt, dan zie je over het algemeen een soort van schommelbeweging. De ene keer gaat een koers omhoog, de andere keer gaat hij weer omlaag. Binnen crypto trading worden de termen ‘support’ en ‘resistance’ vaak gebruikt voor prijsniveau’s die bepalend zijn voor een koers.

Met support bedoelt men een ondergrens van een prijsniveau, waarbij de prijs niet snel onder dat niveau zal komen.

Met resistance bedoelt men een bovengrens van een prijsniveau, waarbij de prijs niet snel boven dat niveau zal komen.

Zodra een support of resistance level eenmaal gebroken wordt, ontstaan er vaak interessante ontwikkelingen. De prijs kan in een ogenschijnlijke vrije val komen, of kan tot torenhoge hoogtes komen. Je begrijp dus dat de begrippen support en resistance twee belangrijke zijn. Maar hoe bepaal je nu een support en een resistance level? Laten we even terug gaan naar je grafiek en hem wat nauwkeuriger bestuderen.

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (9)

In deze afbeelding zie je een rode lijn en een groene lijn. Deze kun je zelf eventueel maken met je tool ‘Horizontal line’. De rode lijn is de resistance lijn. De groene lijn is de support lijn. Je ziet met de rode pijlen de momenten aangegeven waarop je ziet dat de prijs de resistance lijn als een soort van plafond tegenkomt. Tegelijkertijd zie je ook dat de groene lijn op de momenten van de groene pijlen als een soort van betonnen fundament fungeert. De prijs van Bitcoin breekt niet of amper door die ondergrens heen.

Waarom zijn support & resistance zo belangrijk?

Het is belangrijk om helder te hebben wat actuele support & resistancelevels zijn, omdat je zo ook een beetje beeld krijgt van de potentie die er in een bepaalde opgaande of neerwaartse trend zit. Stel je even het volgende scenario voor:

Er is een supportlevel voor Bitcoin op € 6.000. Er is een resistancelevel op € 9.000. De prijs van Bitcoin staat op dit fictieve moment op € 6.342. Het is een gunstig moment om Bitcoin te kopen, aangezien de neerwaartse range (van € 342 tot de supportlijn) kleiner is dan de opwaartse range (van € 2.658) tot de resistancelijn. De kans is dus relatief groot dat je geld kunt verdienen door op dat punt Bitcoin in te kopen.

Dit is echter geen zekerheid, want – zoals altijd – kunnen supportlevels of resistancelevels ook worden doorbroken.

Support & resistancelijnen doorbroken

Zoals gezegd kunnen support- en resistancelevels ook worden doorbroken. In dit geval is de neerwaartse of opwaartse trend zo ontzettend sterk dat deze door een level heen kan breken en er flink doorheen zakt of bovenuit stijgt. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat zodra dit gebeurt de volgende situatie zich meestal voordoet:

  • Wanneer een support-lijn door een negatieve trend wordt doorbroken, wordt de oude support-lijn meestal een nieuwe resistance-lijn.
  • Wanneer een resistance-lijn door een positieve trend wordt doorbroken, wordt de oude resistance-lijn meestal een nieuwe support-lijn.

Support & resistance zones

Het is vrij eenvoudig om een lijn te trekken, maar in de praktijk werken support en resistance meestal meer in een bepaalde zone dan op een exact bedrag. Laten we nog even naar de laatste afbeelding kijken:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (10)

Je ziet hier dat de candles op de plek van de pijltjes niet allemaal exact aansluiten op de getekende lijn. Dat heeft er alles mee te maken dat de support en resistance meestal meer in een bepaalde zone zitten, dan dat mensen besluiten dat er op een bepaald bedrag geen Bitcoin meer gekocht of verkocht mag worden. In TradingView kun je deze zones het beste rondom je support- en resistance lijnen trekken. Je kunt dit doen met de Rectangle Tool.

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (11)

Je hebt zo in één oogopslag helder in welke zones de support en resistance liggen en kunt op basis daarvan de eerste ideeën vormen over wanneer je zou moeten inkopen of verkopen. Maar er zijn nog (heel veel) andere tools die je tot je beschikking hebt! Laten we die er ook even kort bij pakken. Een korte introductie over trading indicatoren!

Trading Indicatoren

Naast het trekken van lijntjes en zones, kun je TradingView ook uitmuntend inzetten om bepaalde trading indicatoren te gebruiken. Trading indicatoren zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, maar hebben allemaal als doel om een bepaald inzicht te verschaffen in trends en koopsignalen.

Een van de bekendere trading indicatoren is MA Cross. Laten we deze er in TradingView eens even bij pakken, dan heb je dat ook meteen een keertje gedaan. Klik bovenin op de menubalk op ‘Indicators’. En typ vervolgens in ‘MA Cross’. Selecteer de indicator met de meeste ‘likes’ of ‘favorieten’. Je krijgt dan een soortgelijke chart als hieronder wordt weergegeven.

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (12)

Je ziet dat er naast de door jezelf getekende support- en resistancelijnen en de door jezelf getekende support- en resistance zones, nu nog meer rode en groene vlakken verschijnen. Wanneer de onderste en bovenste lijn van deze zones elkaar kruisen, verandert het vlak van kleur.

Dus: Wanneer er bij het groene vlak de lijnen zo dicht bij elkaar komen dat ze elkaar kruisen, ontstaat er een rood vlak. Wanneer er bij het rode vlak de lijnen zo dicht bij elkaar komen dat ze elkaar kruisen, ontstaat er een groen vlak.

Indien er een kruising is waaruit een groen vlak ontstaat, dan is dat een koopsignaal.

Indien er een kruising is waaruit een rood vlak ontstaat, dan is dat een verkoopsignaal.

Zie de afbeelding hieronder voor de koopsignalen (groene pijlen) en verkoopsignalen (rode pijlen) om de momenten te kunnen herkennen waarop je volgens de MA Cross indicator had moeten inkopen of verkopen:

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (13)

Hou er wel rekening mee dat de MA Cross (net als andere trading indicatoren) slechts een indicatie is. Het is dus niet per definitie de waarheid of de heilige graal, maar het geeft een inzicht in de trend en in de kracht van de trend. Doorgaans combineer je de MA Cross (of MACD) met de RSI of de Bollinger Band of Elliot Waves indicatoren, voordat je definitief afgaat op de signalen.

TradingView gebruiken om te traden

Je hebt nu inmiddels aardig wat kennis opgedaan van hoe koersen werken, van begrippen als support en resistance en zelfs van trading indicatoren. Of nou ja, in elk geval heb je kennisgemaakt met de MA Cross trading indicator!

Nu is het natuurlijk tijd om het hele feest in te gaan zetten in de praktijk. Want met die Bitcoin (of delen van Bitcoin) die je hebt gekocht, wil je natuurlijk het liefste de hele wereld veroveren. Wanneer je Bitcoin gaat traden (of überhaupt crypto gaat traden) is Bitcoin niet langer meer een betaalmiddel, maar een handelsmiddel. Zie het dus ook als een ding of product wat je voor X euro hebt ingekocht en voor Y euro wilt verkopen.

En nadat je dat gedaan hebt? Precies! Dan ga je er weer voor om op een gunstig moment in te kopen en vervolgens weer te verkopen wanneer de prijzen zijn gestegen. And so on, and so on. Totdat je je villa op Ibiza en Ferrari hebt afbetaald.

Je wilt dus alles wat je vandaag hebt geleerd in de praktijk brengen en dat doe je door een handelspositie in te nemen op een cryptocurrency exchange (handelsplatform) zoals Binance.

Stop-loss positie vaststellen

Wanneer je een positie inneemt op een handelsplatform, dan geef je daarbij aan wanneer je Bitcoin (of iets anders) wilt gaan inkopen of verkopen. We noemen dit ook wel een buy order of sell order.

Deze orders onderscheiden zich dan weer in een limit order of een market order. Een limit order is order die bij een bepaalde limiet geëffectureerd wordt. Een buy limit order van € 8.000 treedt dus in werking zodra iemand wil verkopen voor € 8.000. Een market order werkt net even wat anders. Die gaat namelijk uit van de meest gunstigste prijs om direct op dat moment een koop of verkoop te doen. Een limit order wacht dus tot een vooraf ingesteld prte ijsniveau. Een marketorder niet.

Je wilt dus – met behulp van je technische analyse – bepalen wanneer een goed of gunstig moment is om een koop-order te plaatsen en ook te bepalen wat dan weer een mooie winstmarge en moment is om die Bitcoin weer van de hand te doen, voordat de winst afneemt of zelfs wordt omgezet in een verlies.

We noemen dit ook wel een stop-loss positie vaststellen en we doen dit in TradingView met behulp van de Long position tool.

TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (14)

Je kunt zelf de niveau’s instellen en het is zinvol om een ratio van 2 of hoger te hanteren. Hiermee heb je namelijk wat speling om er ook een keertje naast te zitten als de realiteit toch wat anders uitpakt dan gehoopt. In dit geval (in het voorbeeld) zie je een target van zo’n € 12.000 en een stop-loss van zo’n € 7.300.

Wanneer je dit in de praktijk zou brengen, zou je dus wanneer je al Bitcoin hebt ze verkopen op het moment dat de prijs óf de € 7.300 aantikt (je maakt dan verlies, maar beperkt het verlies enigzins) óf de € 12.000 aantikt (je maakt dikke vette winst). Het kan geen kwaad om te onthouden dat deze levels (net als de support & resistance levels) niet in beton gegoten zijn en altijd aan verandering onderhevig zijn en blijven.

Een cruciaal onderdeel van de technische analyse is dan ook ‘rinse & repeat’:

  • Bedenk een strategie.
  • Pas hem toe.
  • Pas je strategie aan waar nodig.
  • Pas hem toe.
  • Pas je strategie opnieuw aan.
  • Enzovoort ..

Welke lidmaatschappen biedt TradingView?

Euh, lidmaatschappen? Hoezo? Is TradingView niet gratis dan…?

Jawel, haal maar diep adem. TradingView kun je gewoon gratis gebruiken. Er zijn echter ook abonnementen of lidmaatschappen die wél betaald zijn en die het aantal mogelijkheden of unieke charts aanzienlijk kunnen uitbreiden. Alles wat we tot nu toe in dit artikel hebben besproken kun je gewoon gratis en voor niets uitvoeren. Zo vaak als dat je wilt. Hooguit klik je af en toe een reclame-meldinkje weg, maar verder heb je er weinig last van.

Het wordt wat ‘lastiger’ wanneer je besluit dat je eigenlijk een paar verschillende charts wilt opstellen. Dan loop je al gauw tegen het limiet aan van het gratis lidmaatschap van TradingView.

Vandaag de dag biedt TradingView de volgende lidmaatschappen aan:

Basic

Gratis

Top features:

The charts that started it all

Worldwide market data coverage

Highly versatile screeners

50+ smart drawing tools

100k+ technical indicators

12 customizable chart types

Backtesting for trading strategies

Pro

$19

Everything in Basic, plus:

5 indicators per chart

2 charts in one window

10 server side alerts

Ad-free

Volume profile indicators

Custom time intervals

Multiple enhanced watchlists

Bar replay on instraday bars

Pro +

$29

All the benefits of Pro, plus:

10 indicators per chart

4 charts in one layout

30 server-side alerts

Intraday exotic charts

Charts based on custom formulas

Chart data export

Indicators on indicators

Most Popular

Premium

$59

The complete package, with:

25 indicators per chart

8 charts in one layout

400 server-side-alerts

Second based intervals

Alerts that dont expire

2x more data on charts (20k bars)

Publishing invite-only indicators

We zullen niet elk lidmaatschap uitvoerig bespreken, in de bovenstaande tabel kun je precies zien wat je voor elke verschillende optie aangeboden krijgt. Feitelijk kom je met het basic lidmaatschap een heel eind. Het grootste verschil zit hem in het aantal indicatoren wat je in één chart kunt gebruiken, het aantal charts wat je naast elkaar kunt zetten en het aantal charts wat je überhaupt kunt gebruiken.

Aan het begin kun je prima met een Basic lidmaatschap uit de voeten. Mocht je Tradingview meer en meer willen gaan gebruiken of verschillende crypto’s of trading strategiën naast elkaar willen zetten, dan zou een Pro of Pro+ variant absoluut uitkomst kunnen bieden voor je. En zeg nou zelf.. Wat is nou 15 of 30 dollar op een miljoen aan Bitcoin-winst? 😉

Conclusie

Hiermee zijn we alweer aan het eind gekomen van onze ULTIEME handleiding over TradingView! Natuurlijk hopen we dat je er veel van hebt opgestoken, maar hopen vooral dat je nu extra zin krijgt om wat trades te doen. Vanaf nu beschik je over de luxe van kennis en inzicht, waardoor je niet meer een crypto aanschaft omdat de naam zo lollig klinkt (zoals POLY) of omdat iedereen nou eenmaal die coin al heeft (Bitcoin of Litecoin).

Je kunt vanaf nu een weloverwogen keuze maken:

  • Welke coin je in wilt investeren
  • Wanneer je erin wilt investeren
  • Hoeveel je erin wilt investeren
  • Wanneer je hem weer wilt verkopen

Nooit meer een ‘ongefundeerd gokje’, maar alleen nog maar handel op basis van inzicht, trendlijnen, support- en resistance levels, trading indicatoren en je eigen groeiende expertise. Ga voor goud! Of nou ja… Ga voor Bitcoin! 😉

Inhoudsopgave

      • 0.0.1 TradingView: de ULTIEME handleiding! Als beginnende of ervaren crypto trader ben je natuurlijk op zoek naar de allerbeste ondersteuning die je maar kunt krijgen. En wanneer je jezelf en je crypto trading serieus neemt, kun je simpelweg niet aan technische analyses ontkomen. Een technische analyse geeft namelijk focus, rust en helpt je bij het opzetten van je eigen crypto trading strategie.
      • 0.0.2 Wat je vandaag zult leren
  • 1 Wat is Crypto trading eigenlijk?
  • 2 Wat is ‘Technische Analyse’(TA)?
  • 3 Wat is TradingView dan voor iets?
  • 4 Wat kun je allemaal met TradingView?
    • 4.1 Ideas
    • 4.2 Markets
    • 4.3 Charts
  • 5 De instellingen van TradingView
    • 5.1 Candles
    • 5.2 Color Theme
    • 5.4 Favoriete ‘tools’ instellen
  • 6 Tradingview gebruiken als een eindbaas
    • 6.1 Supportlijnen en resistance lijnen trekken
    • 6.2 Trading Indicatoren
  • 7 TradingView gebruiken om te traden
    • 7.1 Stop-loss positie vaststellen
  • 8 Welke lidmaatschappen biedt TradingView?
  • 9 Conclusie
TradingView – De ULTIEME Handleiding en volledig uitleg - Crypto Kopen (Crypto trading!) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6162

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.